Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Architecture Beyond Building








Athens by sounds
Τελικά διαπιστώνουμε ότι διαθέτει κι η Αθήνα ήχους πουλιών στα μπαλκόνια, μανάδες που τσιρίζουν, καμπάναρια για το κάλεσμα των πιστών, χωματουργικά μηχανημάτά που σπάνε μπετό, και τηλεβόες γύφτων που πουλούν καρπούζια πλαστικές καρεκλες και χαλιά. Ναναι αλήθεια; Επίσκεψη στην Βενετία στις 13 Σεπτέμβρη να το διαπιστώσουμε. Για εμάς εδώ, όλα αυτά είναι καθημερινό βίωμα.
Ομάδα αρχιτεκτόνων ορμώμενη παραπάνω ήχους συμμετέχει στην 11η BIENNALE με θέμα Athens by sounds .
«Αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο το κτισμένο. Αρχιτεκτονική συγκροτούν όλες οι ποιότητες του χώρου – υλικές και άυλες. Η ατμόσφαιρα, οι ήχοι, οι μυρωδιές, η δυνατότητα διάδρασης μεταξύ σωμάτων,..., αποτελούν όλα πτυχές του χώρου που όλο και αυξανόμενα μελετά η επιστήμη της αρχιτεκτονικής σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το διερευνητικό πνεύμα σε σχέση με το ‘περαν-του-κτισμένου’ (Architecture beyond building), επιλέγουμε να προσεγγίσουμε τον χώρο μέσα από μία μή υλική παράμετρο: τον ήχο.»
Καλή η εισαγωγή στο Δελτίο τύπου ..
Συζητούσα μ ένα φίλο και συνάδελφο χθες για το θέμα και λέγαμε ότι ακούγοντας τον τίτλο Athens by sounds μεταφέρεται κανείς στα club της παραλιακής στους ήχους των sha sha και του Hernan Cattaneo και στο Terra Vibe Park και τους ήχους των Leonard Cohen και των Iron Maiden, ή στην χειρότερη περίπτωση, στους δρόμους της Αθήνας και στα db του κυκλοφοριακού θορύβου που μπορεί να μειώνει βέβαια την ποιότητα ζωής της δίνει μια δυναμική ενέργεια που την προβάλει…Ναι προβολή.. της Αθήνας του τόπου...το είδαν αυτό οι μελετητές;
Πιστεύω πάντως ότι το ΕΜΠ κι η Αρχιτεκτονική (από εδώ προέρχεται η ομάδα που συμμετέχει) έχει πολύ περισσότερα να δώσει. Ας μη πυρπολούμε το κόσμο με τόσο «progressive projects» κινδυνεύοντας να χάσουμε την ουσία.


anyway.. good luck athensbysounds..