Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Αντισυνταγματική η παραχώρηση γης


Αντισυνταγματική η παραχώρηση στο δήμο λωρίδας με σκοπό την οικοδομησιμότητα των ιδιοκτησιών και την δημιουργία δρόμων (οικισμοί κάτω των 2000 κατ.).
Tο Ε' Τμήμα του Συμβουλείου της Επικρατείας, που συνεδρίασε με αυξημένη (7μελή) σύνθεση, έκρινε (με την υπ' αριθμ. 1828/31/3/2008 απόφασή του η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 /6/2008) ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που ίσχυαν και επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που δεν έχουν οπτική επαφή με δρόμο, να παραχωρούν δωρεάν ένα τμήμα τους στον Δήμο της περιοχής για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου (που στις περισσότερες των περιπτώσεων γινόταν δρόμος).
Συγκεκριμένα η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, δεν μπορεί «ο σχεδιασμός των οικοδομήσιμων και κοινόχρηστων χώρων να ρυμουλκείται από πραγματικές καταστάσεις, οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία ιδιωτών προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όπως είναι η κατάτμηση ακινήτων, με σκοπό τη μεταβίβαση και την οικοδόμησή τους». Σύμφωνα ακόμα με την απόφαση του ΣτΕ, ο «καθορισμός των κοινόχρηστων χώρων πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της πολεοδομικής μελέτης, που πρέπει να καταρτίζεται κατ' εκτίμηση των αναγκών της περιοχής, δυνάμει πολεοδομικών κριτηρίων».
Δημόσια συζήτηση στο michanikos.gr αφορά έκδοση οικοδομικής άδειας του γραφείου μας, που παρεμποδίστηκε από τα προσωπικά συμφέροντα ιδιωτών (σε γειτονικό οικόπεδο), οι οποίοι εκβιάζοντας με μηνύσεις διευθυντή πολεοδομίας απαιτούσαν να παραχωρήσουμε λωρίδα γης και μάλιστα την στιγμή που η κύρια πλευρα μας ήταν ήδη διανοιγμένη πλάτους 4 μέτρων. πατήστε εδώ. Και το σχόλιο του Γιώργου Παπαδημητρίου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών εδώ .