Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Blog Action Day- Άνεση & κλίμα


Το κλίμα αλλάζει . Εσύ αλλάζεις. Ο κόσμος αλλάζει. Τα κτίρια αλλάζουν. Μετασχηματίζονται.
Έξυπνος όπως πάντοτε ο άνθρωπος βρίσκει έξυπνες λύσεις. Οι παλιότεροι γνώριζαν.. ήταν περισσότερο "δεμένοι" με τη φύση.

Το κτίριο αλλάζει φιλοσοφία, αλλάζει και προδιαγραφές, γιατί σήμερα παρά ποτέ έχουμε ανάγκη προστασίας από τις κλιματικές αλλαγές, ταυτόχρονα με την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.
Ασφαλώς δεν είναι ακόμη κάτι επιβεβλημένο, με την έννοια ότι θα συμβάλουμε έτσι στην οικονομία του κράτους, την οικονομία του νοικοκυριού, η της επιχείρησης μας, αλλά εφαρμόζοντας τις καινούργιες αρχές σχεδιασμού, θα διαπιστώσουμε ότι ο συντελεστής κατανάλωσης ενέργειας δεν έχει να κάνει μόνο με το χρήμα, αλλά διορθώνει σοβαρά το επίπεδο άνεσης μέσα στο κτίριο.

Ο νέος σχεδιασμός περιέχει την μέγιστη εκμετάλευση του ήλιου, της βλάστησης, του νερού, της γης και του ουρανού, για την θέρμανση την δροσιά και το φως στους χώρους όπου ζούμε.
Η στόχευση λοιπόν είναι:
* Χρήση του ήλιου με την θερμική του ακτινοβολία για ζέστη τον χειμώνα με κατάλληλο προσανατολισμό – ανοίγματα – φυσικούς ηλιακούς συλλέκτες.
* Προστασία το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες , και αφαίρεση της συσσορευμένης θερμότητας με φυσικά μέσα (αγωγοί, φεγγίτες, καπνοδόχοι ).
* Έξυπνη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ώστε σε όλη την διάρκεια της ημέρας ο φωτισμός να κατανέμεται ομοιόμορφα στο εσωτερικό.
* Καλή κατασκευή κελύφους (εξωτερικοί τοίχοι, εξ. πόρτες, παράθυρα, στέγη) ώστε το κτίριο να αντιστέκεται από έξω προς τα μέσα και αντίστροφα.

Blog Action Day is an annual event held every October 15 that unites the world’s bloggers in posting about the same issue on the same day with the aim of sparking discussion around an issue of global importance. Blog Action Day 2009 will be one of the largest-ever social change events on the web.