Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια ημέρα Αρχιτεκτονικής 2009


Οι αρχιτέκτονες λόγω της φύσης του επαγγέλματος τους , σήμερα παρα ποτε καλούνται σε μια παγκόσμια αποστολή με βάση τα τεχνικα, πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά προσόντα τους.
Ο αρχιτέκτονας πρέπει να πάρει τόσο ατομικές, όσο και συλλογικές αποφάσεις στους τομείς αυτούς σε κάθε βήμα: από το σχεδιασμό έως την εκτέλεση, συντήρηση, και την ανακύκλωση.
Η ολοκλήρωση και η επιτυχία του αρχιτεκτονικου έργου εξαρτάται από την ενέργεια που διοχετέυει ο αρχιτέκτονας σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια και τις σχέσεις με τους συνεργάτες του. Δεν έχει σημασία το μέγεθος ή η φύση του έργου, ο αρχιτέκτονας είναι εκέινος που κινεί και οδηγεί αυτό το πολύπλοκο συστημα παραγωγης.

Κάθε νέο σχέδιο πρέπει να προβλέπει τη σύσταση νέων υποθέσεων: νέος πελάτης, νέο site, νέες κλιματολογικές συνθήκες, νέο πρόγραμμα, νέο προϋπολογισμό, και νέους χρήστες. Ανάπτυξη κατάλληλων λύσεων σε εντελώς νέες καταστάσεις είναι η καθημερινή εργασία του επαγγελματία αρχιτέκτονα.


Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πολλαπλή κρίση : στο περιβάλλον, στο κλίμα, στην οικονομία και στη κοινωνία, που μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε επειγόντως μια σειρά παραμέτρων, σε κάθε τομέα και για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων. Αυτή είναι και μεγάλη ευκαιρία για τους αρχιτέκτονες να δείξουν τις ικανότητές τους και να ηγηθουν του αγώνα, με τις κρίσεις ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη με νέες τεχνικες, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και αισθητικές λύσεις.
Απόσπασμα (μετάφραση) από το αρθρο
την Louise Cox, Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων"UIA".
5 October 2009.
Η Παγκόσμια ημέρα της Αρχιτεκτονικής "WDA" έχει οριστεί για την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους, η οποία φέτος είναι σήμερα 5 Οκτώβρη του 2009.
Φώτο: by Jose Alberto Vicente Mayo.
Isolated family house ARCHITECTS – Eneseis (Daniel Solbes Ponsoda, Jose Luis Durán, Jose Vicente Lillo). Alicante, Spain