Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Το χειροφίλημα στη "Διέξοδο"


Τέλη 19ου αρχές του 20ου . Στην καθημερινή και στην επίσημη εμφάνιση, για πρώτη φορά, έρχεται το φαινομένο της μόδας ,με πολλές πολλές τάσεις .
Μια « Διέξοδος» με αντρικές και γυναικείες ενδυμασίες εποχής, αξεσουάρ και φωτογραφίες. Φαίνεται ότι η επιρροή της αρχαίας Ελλάδας δεν ήταν μόνο στις τέχνες αλλά επεκτίνεται και στην ένδυση. . Ο Κλασικισμός επικρατεί παντού κι αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην νεότερη ιστορία.
Το μεγαλείο της αριστοκρατικής Μεσολογγίτικης κομψότητας στο έπακρο. Ρολόγια τσέπης, κοσμήματα, τσάντες και απίστευτα καπέλα.
Ενδυμασίες που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή.
-Θα μου λέγατε γι αυτά τα περίτεχνα γάντια… σε ποιες περιπτώσεις τα φορούσαν οι γυναίκες της εποχής; τα φορούσαν στο γάμο για παράδειγμα; ρωτήσαμε τυχαία μια καλοντυμένη κυρία που έστεκε παραδίπλα και φαινόταν σαν να της ήταν όλα τα εκθέματα οικεία .
-Πολύ συχνά "μικρέ" μου κύριε (αργά και σταθερά). Σε κάθε επίσκεψη στο σπιτι φίλων...Τότε είχαμε μόνο τις επισκέψεις, δεν είχαμε αυτό που γίνεται σήμερα για την έξοδο μας απ το σπίτι. Απαραιτήτως δε την Κυριακή στην Εκκλησία και την καθιερωμένη βόλτα στην κεντρική μας πλατεία.
Κι ο Νίκος πρόσθεσε με ένα διακριτικό χαμόγελο που δήλωνε θαυμασμό και νοσταλγία:
-Ξέρεται γιατί μερικά απ αυτά ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να αφήνουν τα δάκτυλα γυμνά – εκτεθειμένα; …για το χειροφίλημα αγαπητοί μου για το χειροφίλημα…
Από την συγκινητική στ αλήθεια επίσκεψη στη Διέξοδο στα εγκαίνια την πρόσφατης έκθεσης. Περισσότερα εδώ