Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Το Αίτημα

Θέμα: Διεξαγωγή ημερίδων με θέμα 1, Σεισμική δραστηριότητα – κίνδυνοι προστασία και 2. Αρχιτεκτονική κληρονομιά κι η ανάγκη διατήρησής της.

Κύριε Πρόεδρε ,

1. Μετά τον τελευταίο αισθητό στο Δήμο μας σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, με αρκετά κρούσματα σεισμόπληκτων κτιρίων και μετά την προτροπή του πολιτιστικού συλλόγου Αιτωλικού και πολλών άλλων συνδημοτών και μηχανικών της πόλης, ήθελα να εκφράσω την επιθυμία διεξαγωγής ημερίδας με θέμα σχετικό με τη Σεισμική δραστηριότητα της περιοχής μας, την πιθανολογία πρόβλεψης, την προστασία, το προσεισμικό έλεγχο, την ενίσχυση των ευπαθών κτιρίων κι όποιων άλλων σχετικών θεμάτων, με σκοπό την υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.
2. Η συχνή καταστροφή και η εγκατάλειψη αξιόλογων κτισμάτων που πολλές φορές είναι μνημεία με ιστορική και κατασκευαστική αξία από ανθρώπινες επεμβάσεις, κάνουν επίσης επιτακτική την ανάγκη να τεθούν σε μια δεύτερη ημερίδα τα προβλήματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξής αξιολογων κατασκευών στα πλαίσια της αναβίωσης του παρελθόντος, ώστε να ζωντανέψει η αρχιτεκτονική - εθνική κληρονομιά και να προβληθεί η τοπική μας παράδοση. Να αναλυθεί και η προοπτική κίνητρο των κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Θεωρούμε πολύ σημαντική τη διοργάνωση των δύο παραπάνω ημερίδων που η απήχηση είναι σίγουρη εφόσον γίνουν υπό την ευθύνη του Τ.Ε.Ε. ώστε να ενημερωθούμε υπεύθυνα και να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη επί των θεμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές υποδείξεις και τη διεθνή εμπειρία. Με τη βεβαιότητα για την θετική εκτίμηση των αιτημάτων.
Οι Φώτο του Αι Γιώργη της παλιάς αγοράς και της παραλίας είναι δανεισμένες από το blog του Μ.Κότσαρη.