Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Συνθετικές ιδιαιτερότητες



Το ιστορικό βάθος σχετικά μικρό. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 50.
Η συσχέτιση των αρχιτεκτονικών στοιχείων η πολυπλοκότητα..θύμηζε νησία του Αιγαίου Το παλιο Αιτωλικο μας αποκαλύπτει τα μυστικά της κτιριακής του δομής. Ξυλινες σκάλες οδηγούσαν σε χαγιάτια παιχνιδίζοντας με το πλάτος και το μήκος τους. Σχεδόν πάντα υπήρχαν τρία τέσσερα πέτρινα πλατύσκαλα για προστασία από τη θάλασσα. Δίπλα η βάρκα έτοιμη περίμενε. Μια φανερά δυναμική και όχι στατική σχέση των όγκων και των στοιχείων αφού η σκια αλλάζει συνέχεια με την θέση του ηλιου, με το χρόνο.
Οι Πόρτες ξύλινες ταμπλαδωτές η φτιαγμένες από σανίδες που τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη και ενώνονται με οριζόντιες τραβέρσες συπλήρωναν την σύνθεση. Σύνθεση που θύμηζε περισότερο σκηνικό θεάτρου παρά κτίριο κατοικίας.
Η λαϊκή αρχιτεκτονική -αυτή εδώ η αρχιτεκτονική -έδειξε τον τρόπο και δρόμο για σύγχρονα αριστουργήματα. Εμπνέει ακόμα…
Στη φώτο μια κατοικία που δεν σώζεται πια. Βρισκόταν στην νότια πλευρά του νησιού. (από το αρχείο των Γεφυριών)

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Η ανατολική επέκταση και οι «μετασχηματισμοί»





Η ανατολική επέκταση δημιουργήθηκε από την ανάγκη περισσότερο εκτέλεσης προγραμμάτων πρόνοιας παρά από ανάγκη πραγματικής επέκτασης σχεδίου λόγου αυξανόμενης ζήτησης οικοδομήσιμης γης. Για την ιστορία, η έκταση είχε δημιουργηθεί από προσχώσεις στην λιμνοθάλασσα όπως οι περισσότεροι άλλωστε σ΄ αυτά τα μέρη. Ωστόσο αυτό που προέκυψε διαφέρει από τις τότε προσδοκίες του κράτους - πρόνοια που ο κύριος στόχος του ήταν να τακτοποίηση κάποιες δεκάδες άπορες οικογένειες. Ξεκίνησε σαν ένα κίνητρο να αποκτήσουν κι εκείνες μια στέγη για καλύτερες μέρες ..Το αποτέλεσμα όμως…
Με το χρόνο τα οικόπεδα άρχισαν να αλλάζουν χέρια. Οι αγοροπωλησίες πλήθαιναν όλο και περισσότερο. Δυο τρεις προσεγμένες κατασκευές, ο συντελεστής δόμησης του 1.2, και η ιδανική θέση με θέα την Λιμνοθάλασσα και την Νησίδα του Αιτωλικού, εκτίναξε τις τιμές αγοράς στα ύψη. Έτσι ενώ το 2000 η πώληση του τ. μέτρου γης ήταν στα 25 ευρώ σήμερα κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ με ανερχόμενη τάση (το μέγεθος κάθε τεμαχίου είναι περίπου 350 τ.μ.) . Αν ο Δήμος ενδιαφερθεί περισσότερο για τις υποδομές που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις ( Πεζοδρόμια φωτισμός πάρκα) τότε ο διπλασιασμός «έγκειται» σύντομα.

Οι Φώτο αφορούν κτίριο που κατασκευάστηκε στην περιοχή το 2005 σε οικόπεδο 350 τ.μ. και συνολική δόμηση 420τ.μ.

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Ζαφείρης Καρβέλης Αρχιτέκτων Μηχανικός
Στατική Μελέτη
Δημήτρης Θεοδοσίου Πολιτικός Μηχανικός
Σύμβουλος Μελέτης εσ. & εξ Χώρου
Σόφη Σαρή Αρχιτέκτων Μηχανικός
Επίβλεψη
Ζαφείρης Καρβέλης Αρχιτέκτων Μηχανικός
Ιδιοκτήτης
Σπύρος Σακκέτος
Τοποθεσία
Ανατολική επέκταση της πόλης του Αιτωλικού

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Τα θαύματα των ιαματικών λουτρών


Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα (μετά τη δύση!), οι στενόμακρες τεχνικές λεκάνες των αλυκών στην περιοχή της Παναγίας της Φοινικιάς στα όρια του Δήμου Αιτωλικού - Μεσολογγίου «ξεχειλίζουν» από τους λουόμενους. Στα υπεράλμυρα νερά και τις ψηλές θερμοκρασίες συναντά κανένας όλες τις ηλικίες, αν και ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν οι «μεγαλύτεροι». Πηγαίνουν εκεί για ρευματισμούς, αρθριτικά, γυναικολογικά, θλάσεις...αλλά και για χαλάρωση αφού η άνωση από την αλμύρα σου μηδενίζει το βάρος τόσο που σε κάνει να αισθάνεσαι οτι είσαι στο διάστημα. Καταφθάνουν εδώ απ όλη την περιοχή από το Αγρίνιο μέχρι το Μεσολόγγι κι ακόμη παραπέρα. Μερικοί έρχονται απο ακόμη μακρύτερα συνδιάζοντας τις διακοπές τους. Χρόνο με το χρόνο αποκτά και περισότερους επισκέπτες. Αμα τους ρωτήσεις γιατί επιμένουν και έρχονται καλοκαιριάτικα σ’ αυτά τα νερά εδώ κι όχι σε κάποια από τις παραλίες απαντούν «αυτά τα νερά είναι θαυματουργά». Λέτε πράγματι να γίνονται ακόμη θαύματα;

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Πάντως το εξωκλήσι της Παναγίας που ήταν κι ο τόπος αναψυχής του λόρδου Βύρωνα, βρίσκεται εκεί άθικτο, και εκπέμπει θετική ενέργεια ...

Progressive..







Γαμήλια πρόσκληση!
August 16 2008

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Οπισθοδρομικές κομπανίες





Αναστάτωση μέσα στον Ιούλιο!
Από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο σε πρώτο πλάνο τέσσερα "έργα"!
Και να…
….Το πρώτο η Λυσιστράτη (Θεατρικό έργο) που έγινε από μαθητές λυκείου που οι οργανωτές θέλησαν μάλλον να επισημάνουν για μια φορά ακόμη τον ενεργητικό «ρόλο» που θα πρέπει να έχει η γυναίκα στην μικρή μας κοινωνία. Εκδηλώνοντας έτσι την ανησυχία τους για το τι μέλει γενέσθαι με τα αρσενικά που ηγούνται.
….Η απομάκρυνση του αγωγού (τεχνικό έργο) -μετά εξαετή αναμονή του δήμου- στα δυτικά γεφύρια έγινε αλλά όπως στα περισσότερα ψάχνουμε να βρούμε τον υπεύθυνο. Να μην απορήσουμε αν κάποια στιγμή επανέλθουν τα νερά στην "πάλαι ποτέ" κατάσταση της δεκαετίας του εβδομήντα...τότε που είχαν πέσει τα νερά της λίμνης στην λιμνοθάλασσα , γιατί θα είναι σίγουρα από την ανεξιχνίαστη διαρροή του υποβρύχιου πλέον αγωγού μας.
….Το « Βγάλτε τον υπουργό από την πρίζα» (θετρικό έργο) με τους κλασικούς πλέον πρωταγωνιστές στο θεατράκι.θύμησε λιγακί τα σκετς του αγαπημένου μας σχολείου. Σώθηκε πάντως από το έξυπνο backround του Κοτσαρη κι από ένα δυό που φαίνεται να αγαπούν τα καλλιτεχνικά.
….Και τον καθαρισμό των καμάρων στα γεφύρια από το «κάρκανο» (τι λέξη κι αυτή θυμίζει καρ(ι)κώθηκα ) από συνεργείο Μεσολογγιτών (?) χάριν της εξυγίανσης της Λιμνοθάλασσας (τεχνικό έργο). «Κατακαϊμένη ρούμελη»! να τα βλέπανε αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν γυρίζαμε το χρόνο πενήντα χρόνια πίσω, θα είχε διαφορά η τότε με την σημερινή πραγματικότητα των έργων; Tων έργων γενικά και των τεχνικών και των καλλιτεχνικών. …πολύ φοβάμαι ότι τότε ήταν κατά πολύ πιο υπεύθυνα και ώριμα .
Που να οφείλονται άραγε όλα αυτά;
Ο πήχης έπεσε .
Μήπως ζητάμε πολλά από ένα τόσο δα μικρό μέρος όπως το Αιτωλικό; το είπε πρόσφατα και ο Πάναγιώτης Κοντός (Γ.Γ. Πανεπιστημίου Αθηνών) .
Αναδρομή στην Ιστορία είναι η απάντηση. Σηκώστε αμέσως τον πήχη γιατί χανόμαστε.

Σημείωση
Η Αλήθεια είναι ότι απ' τα θεατρικά έργα είδα μόνο τα βίντεο γι αυτό και η αποψή μπορει να χωλαίνει. Τα τεχνικά έργα όμως… δυστηχώς «τα ‘δα όλα».

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Girls go fishing




Δέκα λόγοι που δεν βλέπουμε συχνά τέτοιες εικόνες.
Κάποιοι λένε ότι οι γυναίκες :
1.Δεν έχουν ιδέα από ψάρεμα.
2.Δεν ξέρουν από βάρκες και τρείλερ
3.Έχουν φορτωθεί από τις ευθύνες του σπιτιού και των παιδιών.
4.Αισθάνονται σαν εξωγήινες όταν μπαίνουν σε κατάστημα με είδη ψαρικής.
5.Οι άνδρες ποτέ δεν θα τις παίρνουν μαζί τους για ψάρεμα και επομένως δεν τις μαθαίνουν.
6.Προτειμούν να οδηγούν το σκάφος η να απολαμβάνουν τον ήλιο ενώ «εκείνοι» ψαρεύουν.
7.Μισούν το πολύ νωρίς το πρωί.
8.Παθαίνουν εύκολα ίλιγκο.
9.Συχαίνονται να αγγίζουν δολώματα και ψάρια.
10.Οι άνδρες «φωνάζουν» γιατί το θεωρούν ανδρικό σπορ!!!

Η Φώτο είναι από το Νυδρί Λευκάδας (κοντά μας)
μερικές μέρες πριν.
Πολλά είναι αυτά που αλλάζουν προκαλούν.... μετασχηματίζονται.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Sailing and gypsy King



Είμαι λάτρης της λιμνοθάλασσας ίσως επειδή κατάγομαι από δώ . Αν ήμουν για παράδειγμα από την Πρέβεζα θα ήμουν λάτρης του Αμβρακικού κι ας πεθαίνουν τα ψάρια κατά χιλιάδες καμιά φορά! Άλλοι αγαπάνε την λίμνη των Ιωαννίνων που άμα κάνεις το λάθος και πέσεις μέσα θα βγεις καταπράσινος από το πλαγκτόν.
Έτσι μια δυο φορές τη βδομάδα συνηθίζω να βουτάω το απόγευμα στα ήσυχα νερά της, εκεί κάπου στην βόρεια πλευρά ου νησιού, στην περιμετρική. Αυτή η θάλασσα μ’ αρέσει και για ένα άλλο λόγο . Ποτέ μα ποτέ δεν ταράζεσαι από την θερμοκρασία που έχει. Ποτέ τα νερά της δεν είναι κρύα η πολλες φορές παγωμένα όπως είναι σε άλλες θάλασσες. Πάντα είναι χλιαρά λες και σε χαϊδεύουν (σ' όποιον αρέσουν τα χάδια συνηστώ να δοκιμάσει).
Καιρό τώρα αυτό το μέρος το φλερτάρουν και κάποιες οικογένειες Τσιγγάνων. Προχθές όμως παράγινε το κακό. Ίσαμε πενήντα από δαύτους μαζί με τα λουλουδάτα πουκάμισα της χρυσοπράσινες μπλούζες και φούστες και τα φαρδιά παντελόνια κατέλαβαν το ήσυχο μέχρι τώρα τόπο και το μετέτρεψαν σε υδάτινο τσίρκο.
Διακριτικά πήρα δρόμο για κάποιο άλλο μέρος να δροσιστώ. Τι να κάνω; Καλοί οι φίλοι μας οι «αθίγγανοι» όπως τους αποκαλούν χαϊδευτικά αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος ακόμη προσαρμογής (τουλάχιστον εδώ στη περιοχή μας).
Ο Ήλιος είχε γείρει.
Λίγο πιο κάτω κοιτώντας στο ορίζοντα ένα απίστευτο θέαμα. Τρία σκάφη τύπου λέιζερ με επιβλητικά πανιά έφευγαν προς τη Σταμνά. Ο Τάκης Μπλίκας ο Δημήτρης Γκρέκας και ο Τάκης Γρίβας. Τρεις νέοι που μάλλον πιστεύουν στα όνειρα, κατευθύνονταν ολοταχώς για «πέρα» μακριά. Μια ζωγραφιά που θύμιζε μέρη ξωτικά κι ονειρεμένα

Κάποιοι αντιστέκονται σε μια ασφυκτική πολιορκία από παντού. Αυτό είναι το Αιτωλικό. Ο τόπος των αντιθέσεων ίσως γι αυτό κι αντέχει ακόμη.
Μπορεί να χάθηκε ένα μπάνιο άλλα τελικά …το απόλαυσα.
Μπράβο στα παιδιά με τα πανιά! με την ευχή να παρασύρουν κι άλλους.