Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Για τον Γρηγόρη



Ήταν Χριστούγεννα του 2004 όταν πρότεινα στο Γρηγόρη Κότσαρη να εκθέσει στο so fat . «Άσε να το σκεφτώ» ήταν η απάντηση του. Το παρουσιαστικό του δεν σου δίνει το παραμικρό περιθώριο να μαντέψεις πως σκέφτεται. Μια ιδιότυπη μορφή σε ένα δικό του κόσμο ένα «τεχνόκοσμο». Ο Γρηγόρης εδώ και πολύ καιρό δημιουργεί στο χώρο της χαρακτικής. Μόνος με τα καλέμια βελόνες και περίεργα νυστέρια σκαλίζει επιφάνειες με ξύλο για να το ζωντανέψει. Έτσι «φεύγει» σε ταξίδια μακρινά κι ονειρεμένα. Τα θέματά του κινούνται γύρο από βιώματα της παιδικής του ηλικίας. Η Αιτωλικιώτισα Κατράκη, η μεγάλη χαράκτρια του δίνει δύναμη.
Τελικά η έκθεση έγινε σε συνεργασία με τον αδελφό του Μιχάλη. Ήταν η πρώτη του επαφή με εκδηλώσεις σαν αυτή. Η επιτυχία ήταν πάνω από τα προσδοκώμενα.
Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά παρουσιάζει την νέα του δουλειά με τίτλο "ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ" στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στην Αθήνα Ο ίδιος λέει «αυτές τις εντυπώσεις προσπάθησα να μεταγράψω σε ξύλινες πλάκες να τις κάνω χαρακτικά γεμάτα εικόνες ήχους και μυρωδιές άλλων καιρών. Οι αποσκευές τις παιδικές μου ηλικίας είναι έτοιμες…»
Παράλληλα συμμετέχει και στη πρωτοβουλία του Δήμου αθηναίων με θέμα "Χαρταετοί ψηλά στον Αττικό Oυρανό " όπου πάνω από 20 χαράκτες εκθέτουν τους πρωτότυπους εικαστικούς χαρταετούς τους που ετοίμασαν και οι οποίοι δίνουν μία άλλη διάσταση στο πατροπαράδοτο έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, ανοίγοντας νέους εικαστικούς ορίζοντες στο πέταγμα των αετών, αφού οι αετοί αυτοί μετά το τέλος της έκθεσης θα πετάξουν στον Αττικό Ουρανό. Τέσσερα από τα θέματα της συγκεκριμένης έκθεσης επελέγησαν και θα εκτυπωθούν σε 2.000 αντίτυπα τα οποία θα μοιραστούν στο κοινό που θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο του Φιλοπάππου. Ανάμεσα σ' αυτά και του Γρηγόρη...