Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Παραλία Αιτωλικού


Αντικείμενο της πρότασης - ανάπλασης είναι η αναβάθμιση η αξιοποίηση και η επανένταξη της παραλίας στη ζωή της πόλης. Άλλες εποχές η παραλία έσφυζε από ζωή εμπόριο συναλλαγές την καθιερωμένη βόλτα το τρένο τα καρνάγια τα σιδηρουργία.
Δύσκολο να συζητάμε για επαναφορά της μορφής της όπως εκείνη ήταν στη δεκαετία του ‘60, όπου το πλάτος της εφτανε μόλις τα 10 μέτρα (αντί 25 σήμερα) με τα περίφημα πέτρινα κράσπεδα και τις σκάλες να βυθίζονται στο νερό. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να δεχθούμε τις καλές η κακές παρεμβάσεις σαν μέρος της ιστορίας αυτού του σημείου της πόλης. Άλλωστε ένα τέτοιο εγχείρημα θα συναντούσε πολλά και δύσκολα λειτουργικά προβλήματα.
Σήμερα η παραλία έτσι όπως έχει προκύψει έχει τρεις παραμέτρους
1.Το φυσικό και κτισμένο περιβάλλον Θάλασσα περίπατος 2. Την αναψυχή δηλ τα καταστήματα καφέ φαγητού και ξενοδοχείου 3. Την κυκλοφοριακή ροή των τροχοφόρων συμπεριλαμβανομένου ίσως και του ποδηλατοδρομίου.

Βασικές αρχές του σχεδιασμού

1.Το φυσικό περιβάλλον ο περίπατος η βόλτα εξασφαλίζεται με μια διαδρομή πλάτους τεσσάρων μέτρων σε όλο το μήκος της παραλίας.
Ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση αλιευτικών σκαφών η ταχύπλοων τα οποία υπάρχουν ήδη στην περιοχή αλλά πάσχουν από βασικές ευκολίες λιμενισμού. Για αυτόν το σκοπό επίσης σχεδιάζονται πέντε παραδοσιακές ξύλινες προβλήτες διάφορων διαστάσεων. Τα στοιχεία που έλκουν τον επισκέπτη είναι η θάλασσα τα γεφύρια οι παραδοσιακές γαίτες και ασφαλώς η αναψυχή.
2.Τα πεζοδρόμια επεκτείνονται 4.00 επιπλέον μέτρα από τα υπάρχοντα, και από τις δύο πλευρές τους. Δηλαδή το συνολικό πλάτος θα φθάνει τα 7.00 μέτρα από την οικοδομική γραμμή και 8.00 μέτρα από την πλευρά της θάλασσας.
Ανακατασκευάζονται εξ αρχής με νέα υλικά σύμφωνα με μελέτη εφαρμογής όλα τα δάπεδα. Παγκάκια και φωτισμός συμπληρώνουν την σύνθεση.
Τα καταστήματα θα έχουν δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (με την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων) και από στις δύο πλευρές έως το χώρο του περιπάτου .

3.Η κυκλοφορία οχημάτων ορίζεται σε δύο κατευθύνσεις, με δύο βασικούς κόμβους για την ομαλή διανομή στις κάθετες οδούς. Στόχος η μείωση της μέσης ταχύτητας με πλάτος δρόμου που δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Γι αυτό το σκοπό επίσης, είναι αναγκαίο το διαχωριστικό διάζωμα που ορίζει τις κατευθύνσεις. Οι κόμβοι διαμέτρου 9 μέτρων είναι ιδανικοί για τοποθέτηση μνημείων, επιφανών αιτωλικιωτών η έργων τέχνης.
Τρία πάρκιγκ δυναμικότητας 12 - 14 Ι.Χ. αυτοκινήτων το καθένα, σχεδιάστηκαν ομοιόμορφα στο χώρο ώστε να εξυπηρετήσουν ανάγκες στάθμευσης των επισκεπτων των καταστημάτων του ξενοδοχείου και των κατοίκων της περιοχής. Η κυκλοφοριακή σύνδεση-κίνηση όχι μόνο διευκολύνει την κυκλοφορία αλλά βοηθά σε περιπτώσεις ανάγκης όπως πυροσβεστικά και νοσοκομειακά οχήματα, τροφοδοσία, και καθαριότητα. περισσότερα εδώ