Η ύπαρξη της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστήμιου Πατρών έχει συμβάλει στο γεγονός ότι η Πάτρα σήμερα απέκτησε ένα καινούργιο αρχιτεκτόνημα που αν μη τι άλλο θα συζητηθεί. Και θα αποκτήσει κι άλλο κι άλλο. Η αρχιτεκτονικές σχολές υποκινούν, διαμορφώνουν, επηρεάζουν...
Το νέο απόκτημα της Πάτρας είναι το καινούργιο αρχαιολογικό μουσείο που εγκαινιάζεται αυτές τις μέρες (24 ιουλίου). Το έργο είναι του αρχιτέκτονα κ. Θεοφάνη Μπομπότη μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμού. To διακρίνει ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στοιχείο, μία σφαίρα από τιτάνιο η οποία προβάλλεται δυναμικά στην πρόσοψη του.
Η Αιτωλοακαρνανία για παράδειγμα, τι έχει να παρουσιάσει στο τομέα αυτόν;
Πόσους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχει διεξάγει;
Τι συμβαίνει με τα δημόσια κτίρια στο νομό;
Τι πρέπει να αλλάξει;
Μήπως η σκέψη, η νοοτροπία, ο τρόπος, οι άνθρωποι που ορίζουν τον «ραπιτογράφο» ;
Πώς τέλος πάντων βλέπει ο μεγαλύτερος νομός την παρουσία του μεταξύ των άλλων στο κτισμένο περιβάλλον;
Γεγονός πάντως είναι ένα : H αρχιτεκτονική σταμάτησε να ανασαίνει εδώ από την εποχή των νεοκλασικών. Κάποια λίγα δείγματα που προέρχονται από ιδιώτες αρχιτέκτονές είναι σαν καρδιακές μαλάξεις σε νεκρό χωρίς επιστροφή.
Συζητήσεις τελευταία στους κύκλους των μηχανικών φέρνουν πρώτο θέμα την δημιουργία Αρχιτεκτονικής στην Αιτ/νία. Κι επειδή αυτό για τους περισσότερους από μας αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός, οδηγούμαστε στο ότι ελπίδες θα υπάρξουν μόνο άν η εξάρτηση των σχολών αυτων μεταφερθεί από το Υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Πολιτισμου. Εκεί δηλαδη που θα έπρεπε να ανήκουν (όπως στην Ευρώπη) ώστε να μην αποτελούν τμήματα Πανεπιστημίου και και επομένως προυπόθεση για την υπαρξής τους . Π.χ. στη Γαλλία, αποτελούν ανεξάρτητες ανώτατες Σχολές.