Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Στερέωση & αποκατάσταση

Η στερέωση είναι η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού.
Η αποκατάσταση έχει σαν στόχο να διατηρήσει και να αποκαλύψει τις αισθητικές και ιστορικές αξίες.
Με βάση την στερέωση την αποκατάσταση και σκοπό την επανάχρηση του κτιρίου σαν κατάστημα στο ισόγειο και κατοικία στο όροφο, ένα καινούργιος μετασχηματισμός ολοκληρώθηκε στη Κ Λάσκαρη (κεντρικός). Ενα παλιό εγκαταλελλημένο στη φθορά του χρόνου κτίριο ζωντανεύει.
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό φτιαγμένο στις αρχές του 20ου αιώνα. Το χαρακτηρίζει η πέτρινη πρόσοψη που αποτελείτε από τέσσερις επιβλητικούς πεσσούς με πελεκητά κιονόκρανα και κορνίζες. Είναι απίστευτο το πώς εκείνοι οι παλιοί τεχνίτες μπορούσαν να δουλεύουν με τόσο σκληρά και βαριά δομικά στοιχεία. Το κάθε κομμάτι πέτρας ζύγιζε 1.0 - 1,5 Τ .
Το μπαλκόνι, εξολοκλήρου μαρμάρινο (φουρούσια και δάπεδο), στεφανώνεται με περίτεχνο βαρύ κάγκελο, που έχει δυό κομψές χιτές κολώνες στις άκρες του.
Για την στερέωση του, χρησιμοποιήθηκε ενισχυμένο οπλισμένο τσιμεντοκονίαμα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς τοίχους, στον όροφο. Έγινε ανακατασκευή της στέγης με περιμετρικό σενάζ και ενίσχυση της οροφής του ισογείου με κρυφούς μεταλλικούς δοκούς
Τα στοιχεία της όψης αποκαλύφθηκαν αρχικά με αμοβολή και αργότερα με εργαλεία τριβής . Τα ανοίγματα αντικαταστάθηκαν με ξύλινα (ιρόκο) ενώ η πόρτα της κεντρικής εισόδου ανακαινίστηκε πλήρως με αντικατάσταση και συμπλήρωση κομματιών της
Ένα ακόμη κτίριο στο Αιτωλικό σώθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία και το μεράκι των ιδιοκτητών του.
Η Πολιτεία ;