Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Εγκαίνια στην Ναύπακτο


Ο Μιχάλης καιρό τώρα εστιάζεται στο να προβάλει ένα άλλο πρόσωπο στα εικαστικά. Πινελιές που δεν έχουν σχέση με αυτες που μας συνήθισε μέχρι σημερα. Φεύγει από την αγιογραφία και την ζωγραφική των λιμνοθαλάσσιων τοπίων και ανοίγει άλλους ορίζοντες στην επιλογή των θεμάτων και την γενικότερη απόδοση των έργων του. Τα χρώματα, η σύνθεση, όλα μαζί, δίνουν στο θεατή καταρχήν ευχάριστη εντύπωση (έντονα χρώματα βαθύ κόκκινο πορτοκαλί μπλέ ). Δεν επιμένει στις λεπτομέρειες ούτε στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά στο βαθύτερο νόημα των θεμάτων. Η τεχνολογία, το σύγχρονο κτισμένο περιβάλλον, σαφώς έχουν προβληματίσει τον Μιχάλη αλλά ….δεν φαίνεται να τον ενοχλούν! Κι εδώ βρίσκεται και η διαφορά. Οι συνθέσεις είναι μια κωμικοποίηση της τραγικότητας . Μια κωμωδία που αγγίζει ευχάριστα το δράμα.. Τα εγκαίνια έγίναν χθες στην αίθουσα Ναυπακτία στο Λιμάνι της Ναυπάκτου και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 3 Ιουλίου. Ο Μιχάλης Κότσαρης γεννήθηκε στο Αιτωλικό σπούδασε φιλολογία και Ιστορία τέχνης στη Φιλοσοφική. Απ' το '98 έχει τον δικό του εικαστικό χώρο την "Εργω 1998".
Συγχαρητήρια ...Περισσότερα εδώ

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Αντισεισμική θωράκιση και οι "προφήτες"



Ο σεισμός κτύπησε, και κτύπησε κυρίως τις παλιές κατασκευές και όσες δεν είχαν υποστεί συντήρηση από δεκαετίας . Έπληξε και νέες οικοδομές με ελλείψεις στη αρτιότητα των μελετών τους.

Οι σεισμοί πλήττουν από πάντα τη περιοχή μας με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα και ένταση. Το σύγουρο είναι ότι θα έχουμε ριχτερ, λίγα είτε πολλά.
Πρέπει να εμπεδώσουμε καλά την ύπαρξη της σεισμογένιας, να μάθουμε να ζούμε και να εξοικιωθούμε με τους σεισμούς. Το να μας πεί κάποιος «προφήτης» (τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται πολλοί, ιδιαίτερα στα κανάλια με ατέλειωτες θεωρίες ) για επικείμενο σεισμό είναι αμφίβολο ότι θα ωφελήσει. Τις περισσότερες φορές είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εκείνο όμως που αποτελεί αναμφισβήτητα καθοριστικό παράγοντα για την προστασία της ζωής, το οποίο είναι και θέση των μηχανικών, είναι η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Το κράτος πρέπει να επιβάλλεί και οι πολίτες να απαιτούν. Πρόληψη λοιπόν και όχι πρόβλεψη.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ο νόνος και η νόνα…


Μια παλιά εποχή που με σεβασμό και σύνεση ευτυχώς αρχίζει και αναδεικνύεται. Παλιά αρχοντικά με κατόια και ανώγια. Με "άρχοντες" και μαστόρους σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή τρόπο σκέψης ήθη, άλλες συμπεριφορές, ευγένεια. Η υπόκλιση του ενός στον άλλον ήταν ένδειξη αναγνώρισης προσόντων και όχι κατ' ανάγκη υποταγή. Εκείνες τις μέρες οι μάστορες με τα λίγα που απαιτούσαν έδιναν άπειρα για μια προσωπική αισθητική ικανοποίηση για μια ηθική αμοιβή. Το Αιτωλικό αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο αυτές τις εποχές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συναλλάσσονται με την Πάτρα και τα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλονιά καταναλώνοντας αρκετή μελάνη στις επιστολές τους.. Οι γαμπροί και νύφες πηγαινοερχόταν ...μια από δω και μια από κει .
Ο παππούς κι γιαγιά (Φώτο) ή ο νόνος και η νόνα όπως τους αποκαλούσαν τότε ζώντας σ αυτό το σπίτι, πάνρεψαν τις τρεις τους κόρες, με γαμπρούς από τη Ζάκυνθο το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Αλλά κι ο ένας απ τους δυό τους γιους, πήρε γυναίκα από την Ζάκυνθο.
Νοοτροπίες εξαπλώθηκαν μαζί και τεχνοτροπίες και διάκοσμοι.

Σήμερα η αρχιτεκτονική παράδοση μεταβιβάστηκε στη καινούργια γενεά, και περιμένει την αξιοποίηση της. Κίνητρα από την πολιτεία και ευαισθητοποίηση θα βοηθήσουν να διασωθεί …

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Αποκεφαλισμένα κολωνάκια


Για να δούμε για πόσο ακόμη θα βλέπουμε αυτή την εικόνα στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Στις αρχές της πρώτης τετραετίας (τώρα διανύουμε την δεύτερη) είχαμε επιχειρήσει το ίδιο με την παραλία. Παρόμοια τότε κολωνάκια «στόλιζαν» την μια πλευρά της, απαγορεύοντας το parking στ’ αυτοκίνητα. Λίγες μόλις μέρες μετά άρχισαν οι φθορές…Αποτέλεσμα μετά από λίγους μήνες αναγκαστήκαμε κι επαναφέραμε την παραλία στην αρχική της κατάσταση. Μήπως και εδώ θα πρέπει να γίνει το ίδιο; (Τελικά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας).

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Σημάδια σεισμού





Δυό ειδών είναι τα σημάδια που μας δίνει ο εγκέλαδος. Είναι κάποια παράξενα παιχνίδια της φύσης που μας προειδοποιούν , σα «σήματα θεών» λίγο πριν έλθει, και αυτά που μας αφήνει όταν φεύγει... Αυτά που μας αφήνει όταν φεύγει δεν είναι άλλα από ρωγμές καθιζήσεις κατολισθήσεις καταρρεύσεις κατασκευών και ανθρώπινο πόνο. Τα σημάδια που δίνει λίγο πριν έλθει είναι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μερικών ζώων (όλοι το γνωρίζουν) αλλά και διάφορα περίεργα καιρικά φαινόμενα. Πάντως πολλές φορές στο παρελθόν ο σεισμός ήλθε μετά από ασυνήθεις για την εποχή θερμοκρασίες (χαμηλές η υψηλές για την εποχή) και ύστερα από καταρακτώδεις βροχές μετά από μεγάλη περίοδο ξηρασίας.



Οι φώτο είναι από ένα νεοκλασικό του 19ου στο Αιτωλικό που υπέστη ζημιές στην οροφή του ορόφου μετά τον χθεσινό σεισμό. Πολλά από τα νεοκλασικά και εν γένει τα πέτρινα του Αιτωλικού χωρίς να κινδυνεύουν μας "έβγαλαν" λίγα προβλήματα στα επιχρίσματα και στις οροφές. (8/6/2008 επίκεντρο Ανδραβίδα ώρα 3.25 μμ , Ρίχτερ 6,5 )

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Τι "υπαινισσόμεθα";



Τώρα... είπαμε να σηκώνουμε πανό διαμαρτυρίας, όχι πανό για να απαιτούμε λύσεις από τρίτους και μάλιστα προφανείς. Λύσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από την μελέτη ενίσχυσης κι αναπαλαίωσης του σημαντικού αυτού πέτρινου μνημείου. ‘Η μήπως με τα αναγραφόμενα "υπαινισσόμεθα" ότι κάτι άλλο θα 'πρεπε να γίνει;
Σταματήστε τη διέλευση των υπερβαρέων οχημάτων εδώ και τώρα!

Πρωτοβουλία Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


«Καταγραφή και Κωδικοποίηση Κτιρίων με Αρχιτεκτονικό Ενδιαφέρον, Μνημείων και Ιστορικών Τόπων των Πόλεων Μεσολογγίου και Αιτωλικού και ψηφιοποίηση του έργου» ήταν ο τίτλος της ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ το Σάββατο 31/5/2008 στη Διέξοδο.
Η πρωτοβουλία στόχευσε στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με προεκτάσεις στην εξέλιξη και ανάπτυξη των δύο πόλεων Αιτωλικού και Μεσολογγίου . Είναι το πρώτο βήμα που ακολουθείται για να υπάρξει σωστή και εμπεριστατωμένη πρόταση για το τι μέλει γενέσθαι. Καταγραφή, είναι η εικόνα τις υπάρχουσας κατάστασης αναφορικά με το αριθμό και την ποιότητα των κατασκευών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό, κατασκευαστικό, αρχαιολογικό, ιστορικό ενδιαφέρον. Όπως επεξήγησαν οι αρχιτέκτονες της ομάδας εργασίας (Καλαμπόκα, Μπλίκας , Πετρόπουλος, Σαρρή) τα κτίρια καταγράφηκαν ανάλογα την περίοδο, τον τύπο την σημερινή κατάσταση, και την δυνατότητα αναστύλωσης του. Ένα πολύτιμο εργαλείο που οργανώθηκε σε τεύχος και CD, τα οποία στο τέλος της εκδήλωσεις παραδώθηκαν στους κους Ν.Γαλάνη & Γ.Αναγνωστόπουλο, Δημάρχους των δύο πόλεων, από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γ.Παπαναστασίου.
Συμπεράσματα.
Θετική χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία ΤΕΕ απ όλους
Ανησυχία για γεφύρια Αιτωλικού και Παλαμαϊκή σχολή Μεσολογγίου.
Έκπληκτοι οι Δήμαρχοι για το επίπεδο και την σοβαρότητα του θέματος.
Και οι δύο πόλεις παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό κι αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Διαπιστώσεις των πανεπιστημιακών: μπορεί και πρέπει να ενταχθείτε σε ευρωπαικά προγράμματα.
Ευαισθητοποίηση Μεσολογγιτών για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει του κέρδους της αντιπαροχής.
Προσφορά Χατζηγώγα (καθηγητή πολυτεχνικής σχολής Θεσαλονίκης) για συμμετοχή πανεπιστημιακών ομάδας για περαιτέρω μελέτη.
Το υπουργείο πολιτισμού καταλληλότερο για εγκρίσεις .
Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, είναι στο πλευρό και της αυτοδιοίκησης.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός μεγάλου μ ε τ α σ χ η μ α τ ι σ μ ο ύ!

Σημείωση.
Συγχαρητήρια στο κο Μπλίκα τον Αιτωλικιώτη Αρχιτέκτονα μέλος της ομάδας εργασίας που παρουσίασε την κληρονομιά της πόλης μας, προβάλλοντάς την επάξια και με έμφαση.