Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Πρωτοβουλία Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


«Καταγραφή και Κωδικοποίηση Κτιρίων με Αρχιτεκτονικό Ενδιαφέρον, Μνημείων και Ιστορικών Τόπων των Πόλεων Μεσολογγίου και Αιτωλικού και ψηφιοποίηση του έργου» ήταν ο τίτλος της ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ το Σάββατο 31/5/2008 στη Διέξοδο.
Η πρωτοβουλία στόχευσε στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με προεκτάσεις στην εξέλιξη και ανάπτυξη των δύο πόλεων Αιτωλικού και Μεσολογγίου . Είναι το πρώτο βήμα που ακολουθείται για να υπάρξει σωστή και εμπεριστατωμένη πρόταση για το τι μέλει γενέσθαι. Καταγραφή, είναι η εικόνα τις υπάρχουσας κατάστασης αναφορικά με το αριθμό και την ποιότητα των κατασκευών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό, κατασκευαστικό, αρχαιολογικό, ιστορικό ενδιαφέρον. Όπως επεξήγησαν οι αρχιτέκτονες της ομάδας εργασίας (Καλαμπόκα, Μπλίκας , Πετρόπουλος, Σαρρή) τα κτίρια καταγράφηκαν ανάλογα την περίοδο, τον τύπο την σημερινή κατάσταση, και την δυνατότητα αναστύλωσης του. Ένα πολύτιμο εργαλείο που οργανώθηκε σε τεύχος και CD, τα οποία στο τέλος της εκδήλωσεις παραδώθηκαν στους κους Ν.Γαλάνη & Γ.Αναγνωστόπουλο, Δημάρχους των δύο πόλεων, από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γ.Παπαναστασίου.
Συμπεράσματα.
Θετική χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία ΤΕΕ απ όλους
Ανησυχία για γεφύρια Αιτωλικού και Παλαμαϊκή σχολή Μεσολογγίου.
Έκπληκτοι οι Δήμαρχοι για το επίπεδο και την σοβαρότητα του θέματος.
Και οι δύο πόλεις παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό κι αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Διαπιστώσεις των πανεπιστημιακών: μπορεί και πρέπει να ενταχθείτε σε ευρωπαικά προγράμματα.
Ευαισθητοποίηση Μεσολογγιτών για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει του κέρδους της αντιπαροχής.
Προσφορά Χατζηγώγα (καθηγητή πολυτεχνικής σχολής Θεσαλονίκης) για συμμετοχή πανεπιστημιακών ομάδας για περαιτέρω μελέτη.
Το υπουργείο πολιτισμού καταλληλότερο για εγκρίσεις .
Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, είναι στο πλευρό και της αυτοδιοίκησης.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός μεγάλου μ ε τ α σ χ η μ α τ ι σ μ ο ύ!

Σημείωση.
Συγχαρητήρια στο κο Μπλίκα τον Αιτωλικιώτη Αρχιτέκτονα μέλος της ομάδας εργασίας που παρουσίασε την κληρονομιά της πόλης μας, προβάλλοντάς την επάξια και με έμφαση.