Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ο νόνος και η νόνα…


Μια παλιά εποχή που με σεβασμό και σύνεση ευτυχώς αρχίζει και αναδεικνύεται. Παλιά αρχοντικά με κατόια και ανώγια. Με "άρχοντες" και μαστόρους σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή τρόπο σκέψης ήθη, άλλες συμπεριφορές, ευγένεια. Η υπόκλιση του ενός στον άλλον ήταν ένδειξη αναγνώρισης προσόντων και όχι κατ' ανάγκη υποταγή. Εκείνες τις μέρες οι μάστορες με τα λίγα που απαιτούσαν έδιναν άπειρα για μια προσωπική αισθητική ικανοποίηση για μια ηθική αμοιβή. Το Αιτωλικό αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο αυτές τις εποχές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συναλλάσσονται με την Πάτρα και τα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλονιά καταναλώνοντας αρκετή μελάνη στις επιστολές τους.. Οι γαμπροί και νύφες πηγαινοερχόταν ...μια από δω και μια από κει .
Ο παππούς κι γιαγιά (Φώτο) ή ο νόνος και η νόνα όπως τους αποκαλούσαν τότε ζώντας σ αυτό το σπίτι, πάνρεψαν τις τρεις τους κόρες, με γαμπρούς από τη Ζάκυνθο το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Αλλά κι ο ένας απ τους δυό τους γιους, πήρε γυναίκα από την Ζάκυνθο.
Νοοτροπίες εξαπλώθηκαν μαζί και τεχνοτροπίες και διάκοσμοι.

Σήμερα η αρχιτεκτονική παράδοση μεταβιβάστηκε στη καινούργια γενεά, και περιμένει την αξιοποίηση της. Κίνητρα από την πολιτεία και ευαισθητοποίηση θα βοηθήσουν να διασωθεί …