Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Thirty six years later

Τηλεφώνησα στη Σούλα. Να 'ρθεις -της λέω- οπωσδήποτε. Για πότε κανονίσατε, ρωτάει. Στις 24 του Μάρτη. Δευτέρα. Δουλεύω και δεν μπορώ να λείψω. Ευκαιρία να ξεφύγεις, πες σε κάποιο συνάδελφο να σου κάνει το ωράρίο σου. Νομίζεις ότι είναι εύκολο; Άμα θέλει ο άνθρωπος όλα τα μπορεί. Κάντο οπωσδήποτε θα είναι όλοι και μονάχα εσύ να λείπεις, άρχισε να ετοιμάζεσαι, κατέληξα κλείνοντας το τηλέφωνο.

24 Μάρτη


Μια βουτιά στο παρελθόν. Μαζευτήκαμε όλοι σχεδόν μετά από τριάντα έξι χρόνια όλοι οι παλιοί συμμαθητές της ΣΤ’ του 1ου Δημοτικού Αιτωλικού. Είκοσι δύο παρόντες έξι απόντες και δύο που μας άφησαν πρόωρα.. μαζί μας και ο Δάσκαλος.


Ποιος είμαι εγώ; ρωτούσε ο ένας. Καλά, δε με θυμάσαι; έλεγε κάποια άλλη. Μη μου πεις! Έκανα, τάχα, έκπληκτος εγώ προσπαθώντας να κερδίσω χρόνο, μήπως και εν τω μεταξύ τη θυμηθώ και δεν την απογοητεύσω. Ωστόσο τους περισσότερους τους αναγνώρισα αμέσως. Όλοι εκεί... Εκείνες που αγαπήσαμε δίχως να το ξέρουνε, αυτές που μας αγάπησαν χωρίς ποτέ εμείς να το αντιληφθούμε, όλοι όσοι είχαν ξεχαστεί και αιφνίδια ξαναμπήκαν στη ζωή μας. Οι πιο πολλοί ήταν εκεί. Μη μου πεις ότι αυτή που έρχεται είναι η... Έκανε η ζωή μας έναν κύκλο μέσα στο χρόνο. Όλα σχεδόν ίδια κι όλοι διαφορετικοί. Ηταν σαν να ήταν χθες ότι δεν πέρασαν τα χρόνια.

Η Ρούλα μιλούσε για τον εαυτό της και για το ότι σκεφτόταν γρήγορα γι αυτό μιλούσε με ταχύτητα η Σταυρούλα μιλούσε για την προσπάθειά της στην οικογένεια ο Κώστας μιλούσε με αυτοπεποίθηση δάσκαλος- διευθυντής σήμερα στο ίδιο σχολείο που αποφοιτήσαμε, ο Λίας σιωπηλός σα να ταχει χαμένα , ο Νιόνιος μες τη χαρά, η Βούλα έτοιμη να μας μείνει στα χέρια απ΄ την συγκίνηση….


Καθόμαστε ανακατεμένοι αυτοί που δεν τολμούσαμε ποτέ ούτε αντίκρυ να σταθούμε. Αγόρια και κορίτσια, που είχαν ανταλλάξει κάποτε λίγες ματιές κι ελάχιστες τυπικές κουβέντες, ώριμοι πλέον συζητούσαμε άνετα σαν να 'είμαστε φίλοι κολλητοί.

Ήταν αξέχαστα…
Για περισσότερα πατήστε εδώ κι εδώ

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Κτηματολόγιο και προβλήματα


Ενενήντα στα εκατό οικόπεδα στην περιοχή εμπεριέχουν λάθη στο Κτηματολόγιο. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις τεχνικών, μηχανικών, τοπογράφων και συμβολαιογράφων. To νέο αντικείμενο στην αντζέντα των παραπάνω γραφείων είναι οι διορθώσεις της Κτηματολόγιο ΑΕ.
Το κτηματολόγιο που κατά τα άλλα θεωρείται πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη κάθε περιοχής έχει εδώ και καιρό διεγείρει Θέματα Νομικά (ιδιοκτησίας ή διεκδίκησης ορίων) αλλά και θέματα τεχνικά (αποτύπωσης των ακινήτων)
Ένα είναι το σίγουρο. Και στις δύο περιπτώσεις ο πολίτης ταλαιπωρείται, αφού οι λύσεις απαιτούν δικαστικές αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες χρονοβόρες και δαπανηρές. Η λύση, θα ήταν η απλούστευση των διαδικασιών με μια απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση η οποία όμως για την ώρα "παίζεται" μεταξύ Υπουργείων Δικαιοσύνης και Χωροταξίας, με την ισχύ της οποίας συμφωνούν όλοι, αλλά αποτελεί και την επίσημη πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Πρόβλημα στη κατασκευή
Το πρόβλημα στον κατασκευαστικό κλάδο στην περιοχή είναι μεγάλο, αφού τα λάθη και οι ελλείψεις εξαιτίας της λειτουργίας του θεσμού, εμποδίζουν μηχανικούς και κατασκευαστές να προχωρήσουν σε εργασίες σε μια στιγμή που τα στοιχεία των ακινήτων δεν είναι πάντα τα πραγματικά, με κίνδυνο να κληθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι πελάτες τους να αντιμετωπίσουν νομικές και οικονομικές συνέπειες.
Η οικοδομική δραστηριότητα στο Αιτωλικό σε σχέση με γειτονικές πόλεις όπου ισχύει το παλαιό καθεστώς του Υποθηκοφυλακείου (π.χ. Αγρίνιο) έχει πέσει κατακόρυφα αφού καθημερινά οι ιδιοκτησίες αμφισβητούνται.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Οι τάσεις

H εξέλιξη των υλικών και οι νέες στατικές επιλύσεις δίνουν νέες δυνατότητες εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου.

Η αρχιτεκτονική, σήμερα, πρέπει να πάρει μέρος και να βοηθήσει, στο βαθμό που της αναλογεί, στην καλύτερη διαβίωση με τη συνθετική απόδοση του δημιουργού και να διαμορφώσει καλό αισθητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον.

Χωρίς να αλλοτριώνει η να δίνει ψευτικες ετικέτες. Να βοηθάει του ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους, καταλαβαίνοντας καλύτερα και τους άλλους. Να βρίσκει κοινές αξίες και αρχές, μέσα στη διαφορετικότητα. Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι, αλλά δεν μπορεί να είναι ούτε όμοιοι ούτε ίδιοι.


- Oι νέες τάσεις στην Αρχιτεκτονική διεκδικούν μια θέση στην ιστορία του πρόσφατου πολιτισμού μας.



- H ιστορία και η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν σταματά σε καθορισμένα χρονολογικά όρια.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Designing a chess

Κάτι δεν μου άρεσε από τότε... μικρός ακόμη περνούσαμε την ώρα μας με τα αδέλφια μου παίζοντας σκάκι. Αυτά τα ξύλινα κλασικά πιόνια που αντιπροσώπευαν βασιλιάδες, στρατιώτες και αξιωματικούς με ενοχλούσαν. Ήταν σχεδιασμένα με καμπύλες, σαν τα πόδια από το τραπέζι της τραπεζαρίας, "ήρεμα", αστεία, για άλλο σκοπό όχι πάντως για μάχη. Σε προκαλούσαν με μιας να τα σκορπίσεις αν στη διάρκεια του παιχνιδιού σε πίεζε ο αντίπαλος. Κι αυτό γινόταν…
Πολλοί ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό του σετ σκακιού. Μερικοί απ αυτούς έχουν κάνει προσπάθειες που σε εντυπωσιάζουν.
'Αλλοί παρομοιάζουν την καθημερινότητα με μια παρτίδα.
Κάθε στόχος χρειάζεται στρατηγική, η στρατηγική έξυπνες κινήσεις οι κινήσεις όμως θα πρέπει να γίνονται από πρωταγωνιστές που εκπέμπουν επιθυμία να επικρατήσουν. Η εικόνα και η γενικότερη αισθητική αυτών που συμμετέχουν για την κατάκτηση του στόχου είναι απαραίτητα για την συγκρότηση μιας οργάνωσης που εμπνέει. Το τελευταίο ήταν εκείνο που με παρακίνησε να ασχοληθώ… ασφαλώς ο καθένας μας έχει την άποψη του περί εικόνας... Το 90 με όρεξη ανασυγκροτήθηκε ο νέος στρατός!!! (στις φώτο, μακέτες από πιόνια σκακιού - εκτέθηκαν σε ατομική στο Μεσολόγγι και ομαδική στό Γκάζι στην Αθήνα )

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Appeal... (Bridge needs restoration)


If you have an interest in any subject related to this bridge please contact the e-mail address on the right and share your observations and comments. Related subjects would include architecture, bridge engineering, , preservation technology, 19th-century history, tourism, economic development, , etc.,
Problems
Removal and misplacement of stones. For some reasons people have occasionally removed stones from the balusters (the high sides of the bridge that extend above the roadway), but put them back incorrectly or did not put them back at all! •
Maintenance. Τhe County does not maintenance up to now. However, a structure suffers from erosion & water infiltration, and intrusive vegetation, resulting in visible
*Cracks. there are lot of cracks witch have become from earthquakes and heavy vehicles.
.
.
.
Note
.On Google Earth just put "etoliko" to see where is it.