Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Κτηματολόγιο και προβλήματα


Ενενήντα στα εκατό οικόπεδα στην περιοχή εμπεριέχουν λάθη στο Κτηματολόγιο. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις τεχνικών, μηχανικών, τοπογράφων και συμβολαιογράφων. To νέο αντικείμενο στην αντζέντα των παραπάνω γραφείων είναι οι διορθώσεις της Κτηματολόγιο ΑΕ.
Το κτηματολόγιο που κατά τα άλλα θεωρείται πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη κάθε περιοχής έχει εδώ και καιρό διεγείρει Θέματα Νομικά (ιδιοκτησίας ή διεκδίκησης ορίων) αλλά και θέματα τεχνικά (αποτύπωσης των ακινήτων)
Ένα είναι το σίγουρο. Και στις δύο περιπτώσεις ο πολίτης ταλαιπωρείται, αφού οι λύσεις απαιτούν δικαστικές αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες χρονοβόρες και δαπανηρές. Η λύση, θα ήταν η απλούστευση των διαδικασιών με μια απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση η οποία όμως για την ώρα "παίζεται" μεταξύ Υπουργείων Δικαιοσύνης και Χωροταξίας, με την ισχύ της οποίας συμφωνούν όλοι, αλλά αποτελεί και την επίσημη πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Πρόβλημα στη κατασκευή
Το πρόβλημα στον κατασκευαστικό κλάδο στην περιοχή είναι μεγάλο, αφού τα λάθη και οι ελλείψεις εξαιτίας της λειτουργίας του θεσμού, εμποδίζουν μηχανικούς και κατασκευαστές να προχωρήσουν σε εργασίες σε μια στιγμή που τα στοιχεία των ακινήτων δεν είναι πάντα τα πραγματικά, με κίνδυνο να κληθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι πελάτες τους να αντιμετωπίσουν νομικές και οικονομικές συνέπειες.
Η οικοδομική δραστηριότητα στο Αιτωλικό σε σχέση με γειτονικές πόλεις όπου ισχύει το παλαιό καθεστώς του Υποθηκοφυλακείου (π.χ. Αγρίνιο) έχει πέσει κατακόρυφα αφού καθημερινά οι ιδιοκτησίες αμφισβητούνται.