Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Τουρλίδα..ένα σύμβολο καταρρέει


Μετά από τη υπ’ αριθ 5140498/26/5/2008 διαπιστωτική πράξη νομιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων της Τουρλίδας που περιλαμβάνει το ισόγειο κτίσμα (περίπτερο) επιφάνειας 384 τμ και του εξωτερικούς στεγασμένους χωρίς γύρο από αυτόν 216,24 τ.μ., δόθηκε το πράσινο φως για την εκμετάλλευση του χώρου. Η κυριότητα της Τουρλίδας περιήλθε πλέον στον ΕΟΤ .
Πολλοί κατηγόρησαν τον Δήμο Μεσολογγιου για ολιγωρία και ανικανότητα που έχασε κάτι που του ανήκει.
Ο Ε.Ο.Τ . μέσου της εταιρίας τουριστικής ανάπτυξης Α.Ε. (Διοίκηση διαχείρισή και αξιοποίηση περιουσίας Ε.Ο.Τ.) προκηρύσσει τελικά την δημοπράτηση των 12.000 τ.μ. !!!!συμπεριλαμβανομένου και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η εξεύρεση του αναδόχου εστιάζεται σε ιδιώτες.
Η παράδοση των (κλειστών) προσφορών ορίζεται για τις 30 Σεπτέμβρη του 2008
Οι διαδικασίες αυτές ανήκουν σε ένα παρελθόν που έχει ευνοήσει μόνο επενδύσεις χαμηλής ποιότητας κατασκευών και επομένως παροχής υπηρεσιών. Επενδύσεις που δεν βοηθούν διόλου το κοινωνικό σύνολο την ανάπτυξη την οικονομία του τόπου.
Από την μια - η Τουρλίδα εντάσσεται σε χαρακτηρισμένη περιοχή ως «Εθνικό πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού ….» για την οποία ισχύουν συγκεκριμένες χρήσεις, μέτρα, όροι και περιορισμοί.
Η Διακήρυξη - από την άλλη - περιέχει πολλές ασάφειες και αντιθέσεις (πχ ενώ η οικοδομική κάλυψη είναι 2% στον χώρο, η υπάρχουσα κατασκευή των 384 έχει ήδη υπερκαλύψει το ποσοστό, μη δίνοντας την δυνατότητα στον επενδυτή να αναπτυχθεί. Επισημαίνει δε παρακάτω ότι οι κατασκευές που θα γίνουν δεν θα υπερβαίνουν τα 50 τ.μ. η κάθε μία! Οξύμωρο).
Προφανώς η διαδικασία εξελίσσεται εν τάχη στην λογική του «να δοθεί να τελειώνουμε».
Η Τουρλίδα άλλοτε νησίδα και το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο της Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζεται σαν ένα απλό κομμάτι γης που θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε. Ο Δήμος, οι φίλοι Μεσολογγίτες, οι Σύλλογοι να αντισταθούν. Να ζητήσουν εκπόνηση μελέτης με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κινήσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων του πνεύματος των επιμελητηρίων, του πανεπιστημίου στη Πάτρα για την ανάδειξη – ανάπλαση – αξιοποίηση του χώρου, χώρος σύμβολο για την πρωτεύουσα του νομού. Αξίζει...