Ο σύλλογος γυναικών Αιτωλικού στα τέλη της δεκαετίας του 90 ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο. Αφού καιρό ταλαιπωρήθηκαν από τις μεταστεγάσεις, βρέθηκε τελικά ο κατάλληλος χώρος που εδώ και πέντε χρόνια λειτουργει σ’ ένα αυθεντικό παραδοσιακό κτίριο, όπου εκθέτουν με αγάπη τους καρπούς ενός πολύχρονου συλλεκτικού έργου, που αδιάκοπα συνεχίζεται. Αντικείμενα της παραδοσιακής και σύγχρονης λαϊκής τέχνης του Αιτωλικού, όπως κεντήματα, φορεσιές, κεραμικά, υφαντά, ξυλόγλυπτα, είδη μεταλλοτεχνίας, έπιπλα και σκεύη χρήσης του καθημερινού βίου των Αιτωλικιωτών κλπ. Πράγματα μιας παλιότερης εποχής, σκεύη μιας άλλης οργάνωσης και εργαλεία – εκφραστές του χθεσινού κάματου. Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε σύλλογος γυναικών Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλικού με μέλη τις περισσότερες γυναίκες μικρές και μεγάλες. Στόχος και φιλοδοξία: η διάσωση, ανάδειξη και οργανική αξιοποίηση της Αιτωλικιώτικης ιστορικής και πολιτιστικής ρίζας . . Οι τρόποι κατασκευής, τα διαφορετικά υλικά οι πρώτες ύλες, η τεχνογνωσία, η χρηστικότητα, μαρτυρούν τους διαθέσιμους πόρους της εποχής.
Το "Αιτωλικιώτικο σπίτι", που βρίσκεται στην πρώτη αίθουσα, διατηρείται στην πιο γνήσια παραδοσιακή μορφή, με τις ειδικές ξυλοκατασκευές του ταβανιού, του τζακιού και του τυπικού μπαλκονιού. Λειτουργικά τοποθετημένα αντικείμενα αποτελούν μέρος της διακόσμησής του. (Παλιά κεραμικά, γυάλινα, πολύτιμα κεντήματα, χάλκινα και μπρούτζινα λειτουργικά και διακοσμητικά αντικείμενα, τα παραδοσιακά ξυλόγλυπτα εργαλια νοικοκυριου κλπ.). .
Η Δεύτερη αίθουσα έχει διαμορφωθεί να προβάλει τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Εδώ επιχειρείται μια προσπάθεια αναπαράστασης της καθημερινής ζωής των ψαράδων στο ψαροκάλυβο τους και την γαϊτα παραδίπλα να περιμένει το πυροφάνι. Τα εργαλεία ψαρικής συμπληρώνουν το σκηνικό. Ο αργαλειός που παλαιότερα ήταν η καθημερινή παρέα των νοικοκυρών βρίσκεται κοντά έτοιμος να ξεκινήσει να υφαίνει. Σκόρπια υφαντά κιλίμια και στρωσίδια λούζουν τον επισκέπτη με μια πανδαισία χρωμάτων.
Στην Τρίτη αίθουσα γίνονται αναφορές στην βυζαντινή εποχή και στην επανάσταση του 21 όπου παρουσιάζονται κεντήματα, στολές και όπλα από εκείνες τις εποχές. Ειδική θέση κατέχουν στο χώρο αυτό ντόπιες παραδοσιακές φορεσιές, που δείχνουν ανάγλυφη την κοινωνική συγκρότηση και την αισθητική των Αιτωλικιωτών.
Στοχεύοντας στη μελέτη του παραδοσιακού πολιτισμού του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, το μουσειο μεταξύ των άλλων φιλοξενεί και πολλά αντικείμενα και εργαλεία απ όλη την Ελλάδα.
Η μελλοντικοί στόχοι είναι να πλαισιωθεί από φωτογραφικό υλικό και βίντεο που να συμπληρώνει τα θέματά του…να διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια.. , να καλεί τα σχολεία της περιφέρειας, να γνωρίζουν τα παιδιά, τα δείγματα της παραδοσιακής τους ταυτότητας.