Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πλέγματα και οπλισμοί.




Η εισαγωγή μεταλλικών στοιχείων (όπως λάμες, ράβδοι, πλέγματα) στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της τοιχοποιίας άρχισε να εφαρμόζεται την τελευταία πεντηκονταετία. Η εργασία αυτή έχει να κάνει με την ενίσχυση και την επισκευή κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές.

Οι περιβαντολογικοί παράγοντες (σεισμοί καθήζησεις μετακινήσεις εδάφους) αλλά και η ηλικία του κτίσματος προκαλούν ρηγματώσεις άλλοτε σοβαρες και αλλοτε ελαφρές.

Οι εξωτερικοί τοίχοι που έχουν τον ρόλο φερόντων στοιχείων και αποτελούν τον κυριότερο τρόπο δόμησης των πέτρινων κατασκευών, απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σ αυτούς χρησιμοποιούνται ραβδοι 8- 14mm διατομής ανα 20 εκατ. και οι εσωτερικοί τοίχοι (χωρίσματα) κυρίως τσατμάδες με καλάμια ή ξύλα καρφωμένα σε ορθοστάτες, μπορούν να επισκευαστούν με ελαφρότερες ενισχύσεις.


Η αρμολόγηση δυναμώνει την συνοχή της δόμησης και συνίσταται στα πετρόκτιστα αλλά υστερεί έναντι του οπλισμού. Την προτιμούμε για αισθητικούς και οικονομικούς λόγους Τα πέτρινα κτίρια χρήζουν ενισχύσεις με τέτοιον τρόπο ώστε να μην καταστρέφεται ή να αλλοιώνεται το μοναδικό της δόμησης τους. Αυτοί οι τρόποι επισκευής πρέπει να συμμορφώνονται στις απαιτήσεις διατήρησης της αρχικής εικόνας της κατασκευής. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόσθηκαν για να «δέσουν» τα αδύναμα σημεία της τοιχοποιίας, και επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα ευπαθή σημεία όπως ανοκάσια και γωνίες.

Εν ολίγοις, τοποθετώντας χαλύβδινες ράβδους η πλέγματα στο εσωτερικό της τοιχοποιίας προσδίδουμε καλύτερες ιδιότητες με τα οφέλη που συνοδεύουν τον χάλυβα. Η απουσία κανονισμών και εξειδικευμένου προσωπικού καθιστά αναγκαία την συνεχή επίβλεψή του μηχανικού καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής.
Στις φώτο χάλυβας και τσερκόπλεγμα σε εξωτερική και εσωτερική τοιχοποιία αντίστοιχα, στο Αιτωλικό.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η μείωση του εύρους και τα σχόλια.



Το να σχολιάζεις ανώνυμα δεν είναι ότι καλύτερο. Πόσο μάλλον όταν αυτό προέρχεται από συναδέλφους μηχανικούς, που θα πρεπε κανονικά να είναι μπροστάρηδες, όπως αρμόζει στην ιδιότητα τους, δίνοντας μαθήματα ήθους. Πολύς ο λόγος περί δαχτυλιδιών και των συναφή, και θα θελα με την ευκαιρία να καταθέσω τη προσωπική μου εμπειρία, για το πως έγιναν οι διαδικασίες ανάδειξης του επικεφαλής της Δ.Κ.Μ. (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, παράταξη που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία) και πως τελικά φτάσαμε στο να συζητάμε ακόμη τα περί εκλογής του.

Όλα έγιναν όπως προβλέπονταν από το καταστατικό. Είχαμε την αποχώρηση του νυν προέδρου κου Γ.Παπαναστασίου από την ηγεσία του Τ.Ε.Ε. Του τμήματος της Αιτωλοακαρνανία, λόγω του τέλους της θητείας του και την παραχώρηση της θέσης της ηγεσίας της παράταξης σε άλλους, για λόγους που ο ίδιος έχει εξηγήσει κατά καιρούς. Από πολύ νωρίς εκδηλώθηκε μία και μοναδική πρόθεση πλήρωσης αυτού του κενού. Ήταν αυτή του κου Κ.Ρόκκου μέλους της Δ.Κ.Μ. και αντιπροέδρου του Διοικούσας του Τ.Ε.Ε. Η δυνατότητα των μελών για να θέσουν υποψηφιότητα στη θέση αυτή ήταν ανοιχτή τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Ίσως εδώ να χρεώνεται ελαφρά το συμβούλιο της Δ.Κ.Μ για την μη έγκαιρη ενημέρωση των μελών του. Η υποψηφιότητα του κου Κασόλα ήλθε μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Δ.Κ.Μ. και ομολογουμένως ξάφνιασε. Το πως και γιατί είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα έχει ενδιαφέρον να το αναπτύξει ο ίδιος σε κάποια στιγμή. Εκείνο που με βεβαιότητα μπορώ να καταθέσω είναι ότι τα κίνητρα του είχαν σχέση με την ειλικρινή πίστη στις αρχές της Δ.Κ.Μ. αλλά και του ίδιου του Τεχνικού μας Επιμελητηρίου όπως ακριβώς άλλωστε και του κου Ρόκκου.

Σε αυτές τις διαδικασίες είναι επόμενο η δεύτερη και ή τρίτη υποψηφιότητα να μειώνει κάπως το εύρος η το κύρος της μιας και μοναδικής, το οποίο είναι ασφαλώς ευθύνη του νικητή να το επανακτήσει. Η πρόσκαιρη αυτή μείωση όμως είχε τις συνέπειες της. Κάποια καταξιωμένα στελέχη της παράταξης όπως ήταν φυσικό - εκ των υστέρων δυστυχώς – θεώρησαν ότι θέτοντας τον εαυτό τους υποψήφιο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το τίτλο.

Ο Κος Χ.Πριόβολος ανάμεσα σε πολλούς είχε τα προσόντα αλλά και την πρόθεση για την διεκδίκηση της ηγεσίας στο ψηφοδέλτιο της Δ.Κ.Μ. Είναι αδιαμφισβήτητη η εμπειρία και διάθεση προσφοράς του στο Τ Ε Ε. Όμως στις διαδικασίες ανάδειξης ήταν εκεί και δυστυχώς εκτός των υποψηφιοτήτων! Θέλω να πιστεύω γι εκείνον ότι οι υποψηφιότητες – αν έχει την όρεξη και τον χρόνο - δεν αρχίζουν και τελειώνουν στην Δ.Κ.Μ.... Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε τις όποιες επιλογές του.

Αξίζει να αναφέρω ότι η γενική συνέλευση ως προς την συμμετοχή δεν είχε προηγούμενο. Το 75% των μελών ήταν παρόν! Πολλοί νέοι μηχανικοί αλλά και παλιότεροι επώνυμοι του κλάδου. Επικρατούσε ενθουσιασμός που υποδούλωνε το μεγάλο ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Ο κος Κ.Ρόκκος μέσα απ αυτές τις διαδικασίες προηγήθηκε καθαρά με το 56% των ψήφων και θέλω να πιστεύω ότι είναι καθ' όλα έτοιμος να γίνει πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.

Η Δ.Κ.Μ. έχει δώσει δείγματα ήθους και τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες σαν κόρη οφθαλμού. Τα άξια στελέχη της συμμετέχουν τόσο στην παραγωγική όσο και τη διοικητική διαδικασία (Νομαρχίες Δήμους Επιτροπές) και οι ιδέες και θέσεις τους γίνονται μέσου του Τ.Ε.Ε. θέσεις της πολιτείας ανεξαρτήτου χρώματος.

Στο συνέδριο της πανελλαδικής Δ.Κ.Μ. που έγινε πρόσφατα στα Ιωάννινα,διακήρυχθηκε η νέα πορεία της παράταξης, που δεν είναι άλλη από την ανάκαμψη του κύρους και της αξιοπιστίας του Τ.Ε.Ε.

Τα ανοιχτά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, η προστασία του κτιστου και φυσικού περιβάλλοντος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο πολεοδομικούς σχεδιασμος, η βελτίωση των μελετών και παραγωγής δημοσίων έργων, και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νομό, πρέπει να “τεθούν επί τάπητος¨. Και επιτέλους στην προσπάθεια αυτή δεν περισεύει κανείς.

Παρέμβαση σε σχολιασμούς περί δακτυλιδιών που δημοσιεύθηκαν στο Blog "Παρόν της Αιτωλοακαρνανίας"

Οι Φώτο είναι από τα Ιωάννινα στις 6/2/2010