Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Λόρδος Βύρων και οι μετασχηματισμοί


Newsteadabbey στο Nottingham της Αγγλίας ήταν αρχικά μοναστήρι που κτίστηκε το 1170. Ήταν γεμάτο μοναχούς που ασχολιόταν με την λατρεία και τον διαλογισμό.
Το 1539 η μονή διαλύθηκε και μετατράπηκε σε κατοικία. Ήταν η εποχή που ο John Byron και οι οικογένεια του, εγκαθίσταται εκεί.
Ο Λόρδος Βύρων απόγονος της τρίτης γενιάς το πoυλησε λίγο πριν έλθει στην Ελλάδα το 1817 στο Τhomas Wildman. Έκτοτε, μετά από εναλλαγές ιδιοκτητών κατέληξε στο δημόσιο το οποίο έχει σήμερα την ευθύνη. Ένα μέρος του συγκροτήματος λειτουργεί σα μουσείο, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται σε εγκατάλειψη - ερείπιο αναζητώντας πόρους για να αναστύλωση.
Ο Κen από το Nottingham όντας απελπισμένος απ αυτό αποκάλυψε ότι η Βυρωνική εταιρία είναι η μόνη που έχει βόηθησει σ αυτή την κατεύθυνση. (οξύμωρο βέβαια το να βοηθάει η Ελλάδα για αναπαλαιώσεις την Αγγλία αντί να συμβαίνει το αντίστροφο). Μπράβο. Μίλησε επίσης και για την white lady ,την γυναίκα με τα λευκά, το φάντασμα που περιφέρεται ακόμη στους κήπους του κάστρου, ντροπαλή και σιωπηλή, όπως τότε πριν από 200 χρόνια όταν εκείνος έφυγε!
Το κτίριο στην Πλώσταινα στο Μεσολόγγι που στεγάζεται η βυρωνική εταιρία κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια με σκοπό να φιλοξενεί δραστηριότητες της εταιρίας αλλά και σχετικό υλικό από όλο τον κόσμο. Κτίσθηκε στο ίδιο το σημείο που ο ρομαντικός ποιητής διέμενε μέχρι το 1924 που πέθανε. Εκεί ήταν η κατοικία του, εκείνα τα δημιουργικά χρόνια. Στην αναταραχή της πολιορκίας καταστράφηκε.
-Για το κτίριο.
Η Astrid από το Edinburgh μίλησε για το φωτισμό τον οποίο η ίδια θεωρεί σημαντικό βοήθημα στην λειτουργικότητα και την ανάδειξη του κτιρίου. Αφέθηκε ίσως στη τύχη ανειδίκευτων τεχνικών αφού το αποτέλεσμα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι η παραμόρφωση η σκίαση και όχι η ανάδειξη του περιβάλλοντος. Σημείωση ο Αndrey Temmas (σύζυγος της Αstrid) είναι ένας από τους παγκόσμια γνωστούς lighting designers.
Όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι το καινούργιο κτίριο είναι «μακριά» από το ύφος της πόλης. Ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, λιτό, παγωμένο κτίριο στην μέση μιας αποξηραμένης λίμνης έρχεται σε σύγκρουση με το ρομαντισμό και τα συναισθήματα του ποιητή. Ίσως ο σχεδιαστής να ήθελε να μεταφέρει εκείνο το αρχικό Newsteadabbey στο Μεσολόγγι. Τα παράθυρα στις σοφίτες μπορεί να προδίδουν κάτι τέτοιο.
Πάντως δεν ήταν απαραίτητος ο επιπλέον όροφος.
Η Daniel η γαλλίδα τεχνοκριτικός παρουσίασε την ερευνά της πάνω σε πίνακες του Βύρωνα. Ήταν κατενθουσιασμένη από την ομορφιά, τo σπάνιο περιβάλλον και την ηρεμία του τόπου . Μας εξέπληξε.
Από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα, δηλ. οκτακόσια περίπου χρόνια από την ίδρυση εκείνου του μοναστηριού η κοινότητα των μοναχών "μετασχηματίσθηκε" σε International Byron Societies της οποία κομμάτι είναι η Bυρώνικη εταιρία της Ι.Π.Μεσολογγίου
Το Newsteadabbey μεταμορφώθηκε σε Βυρώνειο Μέγαρο στο Μεσολόγγι. Ενώ ο διαλογισμός και το πνεύμα των ιδρυτών του έγινε μήνυμα κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Ορατά και ξεκάθαρα στην ποίηση του Λόρδου.

Με τον Ken την Astrid και την Daniel ανταλλάξαμε απόψεις στο δείπνο που δόθηκε χθες προς τιμή των ομιλητών (61!) απ όλο τον κόσμο για τη ζωή και το έργο του ποιητή στο Μεσολόγγι στο 35ο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ο Λόρδος Βύρων και η Ιστορία»
H φωτο του Βυρώνιου κτιριου ανηκει στη Ράνια ( Αγρίνιο)

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Porsche engine rebuild project 1


Η αρχή

Μια άτυχη στιγμή στο καταμεσήμερο του Αυγούστου του 2005 ήταν αρκετή για να πληγωθεί ο κινητήρας του στο σημείο των βαλβίδων. Έγινε ακριβώς την ώρα που η μίζα έδινε κίνηση στα έμβολα με τον λεβιέ "καρφωμένο"- ξεχασμένο στην ταχύτητα. Το αποτέλεσμα ήταν… το «ξέφτισμα» του ιμάντα κίνησης, ο αποχρονισμός και η παραμόρφωση βαλβίδων. Αυτό ήταν αρκετό να φρενάρει μια και καλή το θηρίο των 2500 cc του «944» και να πέσουν σε λήθαργο τα 185 άλογα που μετέτρεπαν ασταμάτητα την δύναμή τους σε κινητική Ενέργεια.
Η συνέχεια
Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, αποφασίσαμε να τα «σκουντήσουμε» για να ζωντανέψουν πάλι.
Χωρίς την εμπειρία ειδικών αυτοκινήτου , με οδηγό βοηθητικά βιβλία και manual , πολλά πολλά κείμενα και εικόνες από το διαδύκτιο, σε ένα επανδρωμένο ιδιωτικό εργαστήριο, με την πρωτοφανή υποστήριξη ενός εκκολαπτόμενου δεκαπεντάχρονου «μηχανικού» της οικογένειας, αποσπάσαμε την πελώρια μηχανή από το σασί κι αρχίσαμε την μεθοδική ανασύστασή της. Όπως ακριβώς σε διατηρητέο κτίριο, ξεκινώντας με τη λεπτομερή σχεδιαστική αποτύπωση, την αρίθμηση των δομικών στοιχείων και τη μελέτη της λειτουργικότητας του, έτσι κι εδώ ακολουθήθηκαν με ευλάβεια όλοι οι κανόνες του «παιχνιδιού». Με προσοχή λύθηκαν και αποκολλήθηκαν τα επιμέρους ανταλλακτικά. Καπάκι εκκεντροφόρου , κεφαλή, πολλαπλή, κάρτερ λαδιού, φίλτρα, ρουλεμάν, γρανάζια, μίζα, λουριά, εντατήρες, τρόμπες νερού και λαδιού τακτοποιήθηκαν σε ξεχωριστό χώρο με προσοχή και τάξη. Οι βίδες, οι ροδέλες και τα παξιμάδια αφού καθαρίστηκαν, αριθμήθηκαν και μπήκαν σε ειδικά συρταράκια που είχαμε προμηθευτεί για αυτό το σκοπό. Το καπάκι με τις κτυπημένες βαλβίδες ταξίδεψε σε εξωτερικό συνεργείο μαζί με καινούργια ανταλλακτικά που είχαν έλθει απ την αντιπροσωπία. Λειάνθηκε επιμελώς και επέστρεψε καινούργιο έτοιμο για να βρει το ταίρι του.
Για να δώσουμε το στίγμα της προσωπική μας δουλειάς, συναποφασίσαμε μερικά από τα εξαρτήματα να αλλάξουν προφίλ (χρώμα), με στόχο την διάκριση τους από το υπόλοιπο σώμα. Έτσι το καπάκι με το λογότυπο της εταιρίας και το κάρτερ, έγινε ένα υπέροχο γυαλιστερό κίτρινο, οι δύο βάσεις χρυσές και η πολλαπλή εισαγωγής με το κάλυμμα του εκκεντροφόρου επικεφαλής χρώμιο. Χρησιμοποιήθηκαν πυράντοχα χρώματα από επαγγελματία του είδους.
Τώρα η ανακατασκευή άρχισε να γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα. Το λογότυπο αφού λειάνθηκε προσεκτικά με ψηλό σμυριδόπανο στο τριβείο, φάνταζε πλέον επιβλητικά πάνω στο κίτρινο. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας μεταλλικής τροχήλατης βάσής (με σκοπό την επιθεώρηση της μηχανής σε κάποιο ύψος και σε πλήρη περιστροφή) ήταν πραγματική δημιουργική απασχόληση τόσο στο υπολογιστή με την βοήθεια του CAD, όσο και στο εργαστήριο με την ηλεκτροκόλληση και τον κόφτη.
Και έπεται κι άλλη συνέχεια ..