Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Τριπλοί πεσσοί με επάλληλα τόξα


Ο ναός των Π. Ταξιαρχών στό Αιτωλικό ανήκει στον τύπο "σταυροειδή μετά τρούλου". Δεν είναι βέβαία μεσαιωνικό μνημείο για να έχει την ανάλογη βυζαντινή αξία όμως είναι ένα άριστο δείγμα ναού εξολοκλήρου από λαξευτή πέτρα, φτιαγμένου στις αρχές του 1900, που διακρίνεται το μεράκι και η επίμονη δουλειά των μαστόρων για το τελικό αποτέλεσμα. Είναι επιτακτική ανάγκη να κηρυχθεί το κτίσμα αυτό, μνημείο νεότερης ιστορίας, έτσι ώστε να έχει την μέριμνα και την προστασία από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου πολιτισμού.
Φτιαγμένος εσωτερικά με θόλους, στηριγμένος κεντρικά σε τέσσερις κολόνες - πεσσούς με ψηλές και ανοιχτές καμάρες του σταυρού, στη μέση τους υψώνεται ο τρούλος πάνω σε οκταγωνική βάση. Αυτός ο τύπος διακρίνεται για τη συμμετρία ,την αρμονική διάταξη, την ενότητα του εσωτερικού χώρου, αλλά και την εξαιρετική αντισεισμική συμπεριφορά.

Στο καμπαναριό - που πολύς λόγος πρόσφατα γίνεται, μετά την απόφαση για την κατεδάφιση του - μέχρι το τέταρτο επίπεδο επικρατεί η λαξευτή πέτρα. Από εκεί ορθώνονται τέσσερις τριπλοί πεσσοί που με επάλληλα τόξα υποβαστάζουν την οροφή του μικρού τρούλου και τις καμπάνες. Εκεί ο κατασκευαστής μετατρέπει το υλικό του από πέτρα σε συμπαγή τούβλο για να μειώσει αισθητά το βάρος και την καταπόνηση.
Σχετικά δημοσιεύματα εδώ κι εδώ