Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Bridge and restoration

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επέδρασαν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν στην ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η υπέρμετρη διόγκωση των γειτονικών πόλεων, η εγκατάλειψη της υπαίθρου από την πολιτεία, η μηδενική παιδεία στα θέματα προστασίας σε όλες τις βαθμίδες της βασικής εκπαίδευσης με ανεπαρκή πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι ο μέσος κάτοικος είναι κατά κανόνα αδιάφορος ή εχθρικός για το περιβάλλον, ιδιαίτερα άμα θίγονται μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Μικρή μόνο μερίδα έχει την αναγκαία παιδεία για την προστασία και αισθητική του χώρου.
Η ελληνική νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι δυστυχώς αλλιπής. Προβλήματα στο διοικητικό μηχανισμό. Ο φορέας που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι η υπηρεσία Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων.
Η διάρθρωση όμως, η οργάνωση και η επάνδρωση της υπηρεσίας αυτής είναι προσανατολισμένες κύρια στην ανεύρεση και διατήρηση μόνο των αρχαιοτήτων.
Έτσι με το χρόνο χάνονται μνημεία και αξιόλογα αρχιτεκτονικά και ιστορικά κληροδοτήματα.


ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ
Η αναστήλωση-συντήρηση των παραδοσιακών γεφυριών είναι χρέος του καθένα μας και δεν θα πρέπει να απέχει από ένα γενικότερο πλαίσιο διατήρησης του χαρακτήρα της πόλης. Προτάσεις ή δημοσιεύσεις όπως συχνά αναφέρονται στα γεφύρια όπως διαπλάτυνση, πεζόδρομος, διάνοιξη καμάρων για τάχα καλύτερη διακίνηση των υδάτων και σαμαράκια για μείωση της ταχύτητας συγκρούονται με την ορθολογική αντιμετώπιση αναστύλωσης. Διχάζουν την κοινή γνώμη και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.
Η παραδοσιακή δόμησή τους, το μέγεθος, η αναλογία είναι ανάγκη και πρέπει να διατηρηθεί όπως όταν κατασκευάστηκαν. Οποιαδήποτε προσθήκη, διάνοιξη, ή αφαίρεση θα μηδενίζουν την ιστορική αξία τους και οι υπεύθυνοι θα είναι υπόλογοι της σημερινής αλλά και των επόμενων γενιών.